14-04-2014

Koilen (1919)

Traditional ?

Ruben Shapiro (arranger)
Abe Schwartz (lyrics)
O: Jewish Orchestra
Read "the Originals" about this song










Ik vond  een opname van Koilen van het Jewish Orchestra. Deze is opgenomen in april 1919.
De opname van Mishka Ziganoff is van oktober 1919. Ook aan de Columbia labelnummers is te zien dat de opname van het Jewish Orchstra ouder is.
Abe Schwartz's  Orchestra  is hetzelfde orkest  dan het Jewisch Orchestra. Ik vond een label met hetzelde nr.



De opname van Gus Goldstein zou wel eens de eerste opname met tekst kunnen zijn. Deze werd opgenomen in november 1920. Ruben Shapiro en Abe Schwartz worden op een paar sites als arrangeur en tekstschrijver genoemd. Dat zou kunnen voor de uitvoering van Gus Goldstein. De song is nl. in 1918 geregistreerd door Emerson Phonograph.

Maar dan wordt je helemaal in de war gebracht door:












Hierdoor lijkt het alsof Doina van Henry A. Russotto de oorspronkelijke melodie is. Helaas is mijn kennis van de muziek te gering om dit te kunnen beoordelen.
Dit het origineel van Bella Ciao, een Italiaans lied.







2 opmerkingen:

Joop zei

Dankjewel Roel,

Echter zou het niet andersom kunnen zijn: maw dat "Koilen" is gebaseerd op "Bella Ciao", dat al in 1906 in de rijstvelden van Vercelli werd gezongen.


Of misschien nog wel ouder ??

"The history of the best known song of Italian Resistance, among the most celebrated partisan songs in the world, begins with a working song of Padan plain riceweeders. From this song, influenced by other songs as “Picchia picchia alla porticella” ("Knock, knock at the wee door") and “Fior di tomba” ("Grave Flower"), “Bella ciao” originated in its widespread form. The tune is supposed to come from an old children's song called "La ballata della bevanda soporifera" ("Ballad of the Soporific Potion")".


http://www.antiwarsongs.org/canzone.php?id=722&lang=en


Joop groet

SnowyBowie zei

Zou kunnen Joop, maar ik zie nergens een melodie in het Italiaans die er op lijkt. Vermoedelijk heeft geen enkele partizaan Bella Ciao gezongen, dus erg betrouwbaar is het historisch besef wat dit lied betreft niet :-) Ik houd het eerst nog maar bij een jiddische/oosterse oorsprong.